INTER-EURÓPA TV

Az Európai Uniós új kommunikációs szemlélet, benne a vezérprojektként működő

INTER-EURÓPA TV csatorna

tömör koncepciója

Az Európai Uniónak joga van – avagy ha ez még nincs deklarálva, joga kell, hogy legyen – valamennyi uniós állampolgárt közvetlen módon tájékoztatni, s hozzá a médián keresztül EU-s avagy tagállami információkat, műsorokat eljuttatni.

A „INTER-EURÓPA TV” egy európai közszolgálati – tájékoztató, szórakoztató, kulturális és ismeretterjesztő – TV csatorna, mely kötelezően és lehetőleg ingyenesen elérhető minden európai-uniós háztartásban.

A „INTER-EURÓPA TV” egy EU-s kommunikációs rendeletcsomag eredményeként valósulhat meg, s kerül finanszírozásra, megvalósításra.

A „INTER-EURÓPA TV” mintegy 90%-ban szórakoztató, kulturális és ismeretterjesztő, s kb. 10%-ban tájékoztató, ill. hírcsatorna.

 • A szórakoztató, kulturális és ismeretterjesztő műsorfolyamot a tagállamok helyi szerkesztőségei gyártják,
 • a tájékoztató és hírműsorok a EuroNews meglévő hírműsorainak e csatorna számára átszerkesztett hírösszefoglalói.

Havi műsortükör:

 1. Ma 28, s a brexit okán hamarosan 27 EU-s tagállammal számolhatunk. Ez a szám kellemesen harmonizál a hónap napjaival.
 2. Terveink szerint – egy sorsolásos elosztás eredményeként – valamennyi EU-s tagállam minden hónap egy-egy naptári napjának a gazdája. Ezen a napon, e csatornán, – a központi EuroNews hírektől eltekintve – minden műsor és információ az adott tagállamról szól.
 3. A műsorfolyamot mindig a nap gazdájának kijelölt tagállam szerkesztősége készíti, egy állandó – konszenzussal elfogadott – műsortükör (műsorterv) alapján.
 4. A „INTER-EURÓPA TV” egy folyamatosan napi 24 órában sugárzó csatorna.
 5. A műsortükör nevezetes pontjai a műsor legfeljebb 10%-át kitevő hír- és tájékoztató blokkok, melyek tartalma a EuroNews -tól érkezik, s jut el fix, azonos időpontokban az EU valamennyi tagállamának polgárához.
 6. Az így tagolt műsorfolyam szabad, mintegy 90%-ával a tagállami szerkesztőségek rendelkeznek.
 7. Célszerűnek látszik, hogy a tagállami szerkesztőségek alkalmanként 8-12 órás friss műsort gyártsanak, s a kész műsorblokkokat a 24 óra folyamán rendelkezésre álló sávokban egyszeri, avagy kétszeri ismétléssel sugároztassák.
 8. A műsorokat a tagállamok alapértelmezésben a saját hivatalos nyelvükön készítik, de kötelezően szinkronizálniuk, hang-alámondaniuk, avagy feliratozniuk kell + 1 leginkább használatosnak tekinthető európai nyelvre, angolra, németre, franciára, avagy spanyolra.
 9. A további nyelvesítési feladatokat egy központi – európai – műhely végzi, s applikálja választható hangcsatornaként a műsorokhoz. Ekként a nézők – ahol ez a technikai lehetőség rendelkezésre áll – szabadon választhatnak valamennyi európai nyelv közül, s így akár műsor közben is belehallgathatnak az eredeti, avagy bármelyik választható nyelvbe.
 10. Javasolt, hogy egy esti, s egy délelőtti műsorsávban minden tagország műsornaponként legalább egy, de akár kettő, vagy három saját játékfilmet is műsorra tűzzön.
 11. A többi műsorblokk szórakoztató, kulturális, tagállami ismeretterjesztő, avagy zenei műsor, talk show, de alkalmanként – ha annak aktualitása van – akár sportműsor is lehet.

Finanszírozás:

 1. A tagállamok feladata a havi egy műsornap megtöltése a fentiek szerinti műsorokkal és az ezzel összefüggő gyártás finanszírozása.
 2. A tagállam feladata továbbá a központi műholdról sugárzott adások eljuttatása, az országában működő földi sugárzású és kábeltelevíziós csatornák, avagy a digitális műsorszolgáltatók számára, hogy a műsorok – a vonatkozó rendelet szerinti műsorsávokban – a lehető legszélesebb nézőközönséghez eljuthassanak.
 3. Az EU feladata az európai szintű műholdas műsorsugárzásnak, a tagállami műsorok nyelvesítésének és adásba szerkesztésének, valamint az EuroNews hírműsorainak e csatornába konvertálásának finanszírozása.
 4. EU finanszírozás látszik szükségesnek a „INTER-EURÓPA TV” műsorok web-oldalainak működtetésére, valamint a további internetes lehetőségek, s azon belül is legfőképp a social-média különböző felületein való terjesztésére.

Az Y és Z generációk tájékoztatása:

Amint azt tudjuk, e generációk egyre kevésbé TV fogyasztók. Információikat az internet és a social-média csatornáin szerzik be. Amint a finanszírozás feladatai között is említettük, e korosztályok tájékoztatásának fő hangsúlya a social-média online felületei, melyek működtetéséhez egy kislétszámú de hatékony önálló szerkesztőségre lesz szükség.

A hónap fennmaradó napjai:

Rendkívül szerteágazóan hasznosíthatóak a hónap fennmaradó napjai, melyeken a nem EU tagországok, de szoros partnerségben lévő országok kaphatnak lehetőséget az EU szintű bemutatkozásra. Így Norvégia, Svájc, avagy az EU előszobájában várakozó országok, Ukrajna, Törökország, stb. kaphatnak alkalmanként egy-egy nap lehetőséget a „INTER-EURÓPA TV”  egy-egy napjának szerkesztésére.

Amennyiben az EU vezető politikusai úgy ítélik, egy-egy ilyen napot a brüsszeli központok is magukénak tekinthetnek.

Alkalmanként az EU távoli, globális partnerei, az USA, Kína, Oroszország, India, stb. is lehetőséget kaphatnak országaik EU-s bemutatkozására.

Ezen napok finanszíroztatása akár jelentős segítséget nyújthat az egész „INTER-EURÓPA TV” projekt költségvetéséhez.

Bizonyosak vagyunk abban, hogy ez a projekt – professzionális bevezetés esetén – robbanásszerű pozitív változást képes indukálni Európa polgárainak közösségi szemléletmódjában.

Budapest, 2019. január

Borz Miklós